Ο Ήρωας, είσαι εσύ!

Πρωταρχικός σκοπός της μυθολογίας ήταν πάντα η δημιουργία "συμβόλων" που συνέβαλαν στην πρόοδο του ανθρώπινου πνεύματος, υποστήριζε ο Joseph Campbell (1904-1987), μυθολόγος, συγγραφέας και λέκτορας. Το αρχέτυπο σύμβολο των μυθικών ηρώων, πέρα από τις συγκινήσεις που προσέφερε (και ακόμη προσφέρει) στις καρδιές γενεών επί γενεών, σε κάθε γωνιά του κόσμου, έχει πάντα κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού, λειτουργώντας για το κοινό συμφέρον (γλιτώνοντας τους λαούς από τέρατα, κατάρες ή εισβολείς). Από την Αρχαία Ελλάδα έως τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, είναι αμέτρητες οι μορφές και άπειρα τα κατορθώματα του ήρωα. Αν μελετήσουμε, όμως, προσεκτικά τους ήρωες αυτούς, αρχαίων και νεότερων μύθων, θα διαπιστώσουμε πως είναι όλοι παραλλαγές του ίδιου ήρωα, ενός και μοναδικού. 

Στο βιβλίο του "Ο Ήρωας με τα Χίλια Πρόσωπα", ο Joseph Campbell αναφέρεται στον κύκλο του μονόμυθου, το "ταξίδι του ήρωα", το οποίο, όπως υποστηρίζει, ακολουθεί ένα σταθερό μοντέλο, κοινό σε όλους τους μύθους, θρύλους ή ηρωικά έπη των πολιτισμών του κόσμου ανά τους αιώνες. Το "αρχέτυπο" αυτό ταξίδι του ήρωα, ξεκινάει και τελειώνει στον συνηθισμένο κόσμο του ήρωα, αποτελείται από συγκεκριμένα στάδια και στην πορεία του διαδραματίζονται σειρά γεγονότων, κυριαρχούν ιδιαίτερες συνθήκες ενώ, όλα τα ταξίδια, έχουν σχεδόν και παρόμοιες εκβάσεις.

Photo Credit: sidersdd via Compfight cc
Αυτός ο αέναος κοσμογονικός κύκλος, μέσω της επανάληψης, επιβιώνει μέχρι και στις μέρες μας. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, ωστόσο η μορφή του ήρωα υφίσταται, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα, καθώς εμείς αναλογιζόμαστε τον κόσμο μας μέσα από συμβολικές ιστορίες των ίδιων μας των ζωών.

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό κομμάτι του βιβλίου του Joseph Campbell να μην είναι η ανάλυση, αυτή κάθε αυτή, των χαρακτηριστικών του ταξιδιού του ήρωα, αλλά η ουσία και ο ρόλος που οι ήρωες και οι μύθοι διαδραματίζουν στην εποχή μας. Το ταξίδι του ήρωα, είναι υπαρκτό, παγκόσμιο και μέρος της καθημερινότητάς μας: εγκαταλείπουμε τον τομέα ασφαλείας μας, βιώνουμε εμπειρίες που μας αλλάζουν και όλα πάλι από την αρχή. Μπορεί να μην παλεύουμε με δράκους, τέρατα ή άλλους δαίμονες, αντιμετωπίζουμε, όμως, εξίσου τρομακτικά προβλήματα. Σήμερα ήρωας δεν είναι μόνον εκείνος που ξεπερνά τα όρια της εποχής του, αλλά και κάθε ομάδα ανθρώπων που αγωνίζεται ενεργά για τη διάσωση του κόσμου από τους δράκοντες και τις Λερναίες Ύδρες που επιθυμούν τον αφανισμό του.

Ο  Joseph Campbell έλεγε: "Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις." Αυτή η "σπηλιά" αντιπροσωπεύει για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Ας ανταποκριθούμε στο προσωπικό μας κάλεσμα για περιπέτεια, ας αποδεχτούμε τις προ(σ)κλήσεις, ας ξεπεράσουμε τους φόβους μας και ας διεκδικήσουμε τον θησαυρό που ο καθένας μας αναζητά. Και τότε, ανάμεσα στους ήρωες, ίσως ανακαλύψουμε και τον εαυτό μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί θυμού, του Λ. Σενέκα: Κινητήρια δύναμη και διαχείριση

O Λ. Τολστόι καταγράφει τα καλύτερα βιβλία για κάθε στάδιο της ζωής μας

Δελφικά Παραγγέλματα: Σοφά αποφθέγματα για μια ενάρετη ζωή