Ας ξεκαθαρίσουμε τις προτεραιότητες στην ζωή μας πριν τα εισερχόμενα email μας

Κατά τους τελευταίους αιώνες, η τεχνολογία άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και συναναστρεφόμαστε. Κάθε νέα τεχνολογία (από το τυπογραφικό πιεστήριο έως το Διαδίκτυο) επέφερε και μια κοινωνική αλλαγή. Ζούμε, μάλιστα, μια από αυτές, η οποία ξεκίνησε το 1962 από την ιδέα να συνδεθούν μεταξύ τους δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Σήμερα, σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι μέσω του Διαδικτύου. 

Τα οφέλη του είναι εμφανή γύρω μας. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν το Διαδίκτυο ως καθημερινή τους ανάγκη - υψηλότερη από το αυτοκίνητο, την τηλεόραση ακόμη και από το καθημερινό τους ντους! 

Photo Credit: klausness via Compfight cc
Οι κίνδυνοι, όμως, είναι σαφώς πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να γίνουν κατανοητοί. Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε πως οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι ο μαζικός "βομβαρδισμός" μας από πληθώρα πληροφοριών την οποία αδυνατούμε να διαχειριστούμε ή και να κατανοήσουμε, η έκθεσή μας και η ασφάλεια της προσωπικής μας ζωής, το ηλεκτρονικό έγκλημα. Πέραν αυτών, όμως, οι νέες τεχνολογίες έχουν και - εμφανείς ή "κρυφές" - επιπτώσεις στην ψυχική, κυρίως, υγεία μας (όπως π.χ. εθισμό, αυξημένο άγχος κ.α.). 

Έχω αναφερθεί, μέσω παλαιότερων αναρτήσεών μου, στην ανάγκη να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας κάποια "ψηφιακή αργία" και περισσότερο αδρανή χρόνο για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και τα πρόσωπα που μας νοιάζονται και μας επιθυμούν. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα θέματα ή δυσκολίες για να αποφασίσουμε να "μετριάσουμε" τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τεχνολογία στις ζωές μας. 

200.000.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) αποστέλλονται κάθε λεπτό παγκοσμίως! Δύο από αυτά έφτασαν και σε εμένα σήμερα το πρωί, και -δίχως να έχω λάβει κάτι παρόμοιο ξανά στην ζωή μου, μου υπενθύμισαν ακριβώς αυτό και θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Το πρώτο έγραφε:

"Dear Vassilis, 

I want to offer you my sincerest regrets for being behind on getting to you [...]. I have been quite ill, and my doctor has had me in the hospital many times for testing. This has limited the number of hours I have had to work. While I am not yet well, I am doing better and I am working to catch up. 

I hope to be ahead on required tasks soon. I have  shut off all distractions, and cancelled the majority of my travel and all non-essential meetings so that I can catch up on what needs done.  [...]"

Απάντησα στην συνεργάτιδα άμεσα, ευχόμενος καλή ανάρρωση και ομαλή επαναπροσαρμογή. Η απάντησή της, ήρθε εντός δευτερολέπτων, υπό την μορφή "αυτοματοποιημένου μηνύματος":

"I'm very sorry, but your message will likely be ignored for a bit.

After a bout of illness, I'm behind on several very important projects.

In order to get some high-priority work caught up, I'm going to limit my time spent on email to 2 hours each business day (25% of the mythical 40 hour work week), and I'm shutting down all social media and instant messaging. 

Please be patient. 

I had a choice of responding immediately to all your messages across all the binging, beeping, ringing, flashing media and doing no work, or... asking you to just please be patient for a little bit.

In the interim: Here is an article on how email is broken http://nyti.ms/1MXfIVd "

Το παραπάνω link παραπέμπει σε ένα άρθρο του Nick Bilton, αρθρογράφου των NY Times, με τίτλο "Αναζητώντας ανακούφιση από τον κατακλυσμό των email" και το οποίο σας προτείνω να διαβάσετε ολόκληρο. 


Photo Credit: Jomak1 via Compfight cc
"Για πρώτη φορά στην ιστορία, γράφει ο αρθρογράφος, η εξ αποστάσεως επικοινωνία είναι δωρεάν. Η ανταλλαγή email και μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα και μέσω υπηρεσιών όπως το iMessages δεν κοστίζουν τίποτα παραπάνω από το κόστος της συσκευής που κρατάμε στο χέρι μας. Δεν υπάρχει διέξοδος: το email είναι ίσως η πιο παρεισφρητική μορφή επικοινωνίας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Έρευνες δείχνουν πως τα email είναι αντιπαραγωγικά και προκαλούν άγχος. Άνθρωποι, μάλιστα, που αισθάνονται την ανάγκη να συμπεριλάβουν και άλλα άτομα σε ένα email ώστε να αποδείξουν πως είναι παραγωγικοί στην δουλειά τους, δεν καταφέρνουν παρά να κάνουν τα άτομα αυτά ακόμη πιο αντιπαραγωγικά επειδή ακριβώς έχουν να διαχειριστούν μερικά ακόμη επιπλέον μηνύματα.

Για όσους, δε, δεν μπορούν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των email τους, υπάρχει πάντα η ακραία επιλογή, όπως αυτή προτείνεται από τον αρθρογράφο, να επιλέξουμε την επιλογή "όλα", να πατήσουμε "Διαγραφή" και να κηρύξουμε "πτώχευση" του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου!"

Χρειάζεται, λοιπόν, να μάθουμε να έχουμε αυτοέλεγχο, όχι γιατί το Διαδίκτυο μας κάνει κακό, αλλά - αντιθέτως - γιατί είναι τόσο καλό που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την προσωπική μας εξέλιξη και συμπεριφορά. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε πως το Διαδίκτυο έχει την δύναμη να παρεμβάλλεται μεταξύ ημών και άλλων σημαντικότερων και πολυτιμότερων πραγμάτων, ξεκινώντας από το υπόλοιπο της ίδιας μας της ζωής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί θυμού, του Λ. Σενέκα: Κινητήρια δύναμη και διαχείριση

O Λ. Τολστόι καταγράφει τα καλύτερα βιβλία για κάθε στάδιο της ζωής μας

Δελφικά Παραγγέλματα: Σοφά αποφθέγματα για μια ενάρετη ζωή